Taková exkurze v plzeňském pivovaru člověka vzdělá.. teda pokud mu nelhali.. ;)

Tak například: Plzeňská dvanáctka je složena především ze tří ingrediencí – voda, ječmen (slad) a chmel. To se většinou ví. Když se ale člověka zeptáš, kolik procent má nejobsáhlejší složka (voda), odpověď 92% už možná trošku udiví. Nojo, tak prý je to plzeňská hlubinná voda, která dáva tomu pivu tu hlavní sílu. Možná trochu píárko, ale něco na tom je.

Mimochodem, plzeňský pivovar je důmyslně postaven tak, že je „samospádový“. Dneska by se dalo použít i chytlavé slovo „ekologický“. Tzn., že voda se ze stometrové hloubky přímo z pod pivovaru čerpá do historické vodárenské věže (to je taková ta dominanta pivovaru a tak trochu celé Plzně) a od té doby až do sudu (tedy finálního místa cesty výroby piva) teče přirozenou gravitací směrem dolů. Od namíchání s ječmenným sladem přes rmut, přidávání chmele, kvašení, zrání apod., až ke stáčení do sudů uložených ve sklepení pivovaru.

Mimochodem zajímavost, na místě dnešního pivovaru byl prý popraven Jan Sladký Kozina, národní to hrdina.. což teda v reálu nebyla dost možná úplně pravda, ten Lomikar byl docela schopný člověk a pragmatik, který celkem rozumně řídil tu oblast Chodska na tehdejší poměry, co jsem kdesi četl. A ti Chodové byli spíš taková rebelující skupina, co toho moc chtěla a spíše škodila než byla užitečná… no, něco jako dnešní odboráři :).