Aneb jak se skotská whisky vyrábí, jaké jsou druhy apod. Trocha rozumů získaných na exkurzi ve městě Edinburgh, doporučuje se ;)

Základí pravidla pro Scotch (Scottish) whisky

Skotskou whisky je možno zvát pouze whisky vyrobená z místní vody, ječmene a případně dalších obilnin (grain nebo blended whisky, viz níže) a zralá pouze v dubových sudech a jen ve Skotsku – minimálně po tři roky. Výsledný nápoj v lahvích nesmí mít méně než 40 procent alkoholu. Pravidel pro definici pravé skotské je více.

Výroba

Základní ingrediencí je voda, ta musí být přímo skotská. Další součástí je ječmen, respektive ječmenný slad. Ten se rozemele a míchá s horkou vodou. Po následném ochlazení přichází fermentace – přidávají se kvasinky. Mimochodem, až do této chvíle je proces v podstatě shodný s výrobou piva.

Poté přichází destilace – v přístrojích, které se tvarem liší dle výrobce. Tekutina se zahřívá těsně pod bod varu. Destiluje se dvakrát, někdy i třikrát.

Nápoj se pak ukládá do dubových sudů. Sudy nesmí být nové – pravá skotská zraje pouze v sudech, které byly již dříve používány na bourbon (americká whisky) nebo cherry – druh sudu má mimochodem vliv na chuť a barvu výsledné whisky (whisky zrající v cherry sudech bývá více syté barvy). Minimální doba zrání je 3 roky, nicméně zpravidla nechávají výrobci whisky zrát cca 5-10 let. Během zrání se obsah v sudech zmenšuje – i to přidává na exkluzivitě starších whisky.

Mimochodem, stáří whisky se určuje podle toho, jak dlouho zraje v sudech. Tzn. pokud whisky zraje v sudu 10 let, tak je to desetiletá whisky, i když máte láhev doma třeba dalších 10 let.

V případě blended whisky (viz typy whisky níže), která je míchaná z více druhů whisky se stáří určuje podle nejmladší whisky v tom mixu.

Druhy whisky – podle typu výroby

Existují v zásadě tři druhy Scotch whisky. Single malt whisky je whisky vyrobená v jedné jediné palírně jen z ječmenného sladu jedinného druhu. Grain whisky se vyrábí z nesladovaného obilí (ječmen, žito, pšenice, kukuřice). Blended whisky je nápoj vzniklý kombinací minimálně dvou (ale zpravidla více) druhů single malt anebo grain whisky.

Faktem je, že naprostá většina grain whisky je používána pro blended whisky. Dále platí, že z celkové produkce skotské whisky je převážná většina blended, ostatní jsou single malt. V případě blended whisky je to o umění ideálně nakombinovat různé whisky (hlavní postavou je člověk zvaný blendmaster). Známé značky jako například Johny Walker apod. svoji popularitu staví právě na tomto umění. Na druhou stranu, single malt whisky mohou zejména na cizince působit exkluzivněji a více „skotsky“. Je to na vás.

Whisky podle oblasti výroby


Toto platí zejména pro single malt whisky, které jsou vyráběné vždy pouze v jedné jediné palírně. Oblasti, kde se palírny nacházejí se dělí do 5 oblastí, které mají svůj nezaměnitelný vliv na chuť skotské whisky.

  • Lowlands – palírny umístěné v dolní části skotska, v nížinách. Vůně těchto whisky je krémová, sladká, vanilková.
  • Highlands – palírny v široké severní hornaté oblasti a na některých přilehlých ostrovech. Z této whisky cítíte byliny, čerstvý vzduch, koření.
  • Speyside – menší oblast v okolí řeky Spey je domovem pro největší množství distilleries, vůně této whisky je ovocná, květinová.
  • Islay – ostrov na jihozápadě, z této whisky cítíte kouř nebo uzený materiál, na ostrově je totiž hodně rašeliny, která se přikládá pod kotle.
  • Campbelltown – malá oblast pod Islay – zde je distilleries nejméně.

Každá oblast dává whisky specifickou chuť. Každá palírna také. Když vychutnáváte skotskou whisky – pohledem, vůní, chutí a ocasem (jak dlouho vám whisky působí), poznáváte rozdílné chuti jednotlivých druhů.

Do Skotska za whisky

Ve Skotsku je povinnost navštívit nějakou whisky exkurzi. Přímo pod hradem v Edinburghu najdete příležitost v Scotch whisky experience, ale ještě lepší to bude přímo v nějaké palírně – seznam najdete zde nebo zde.

Odkazy

Scotch whisky na Wikipedia (anglicky)
Scotch whisky na Wikipedia (česky)
Scotch Whisky Association
Scotchwhisky.net
Thewhiskyguide.com