Krátký popis letošního rodinného vinobraní 2009 v Čejkovicích. Aneb jak z vinice víno sebrat, očistit, vylisovat a dole ve sklípku připravit pro zdárné kvašení.

Zralá vinice

Toto je základ, dobré, zralé a sladké víno. V našem případě jde o víno bílé, mix odrůd Rulandské šedé (to jsou ty tmavé hrozny) a Hibernal (světlejší, bohatší hrozny). Výsledné víno tedy bude označováno jako „Cuvée“, tedy směs více odrůd.

[nggallery id=2]

Sběr

Z vinice (v našem případě 3 řady po cca 60 metrech) sbíráme pomocí zahradnických či přímo k tomu určených nůžek všechny hrozny.

[nggallery id=3]

Odstopkovač (mlýnkoodstopkovač)

Připravte stroje. Odstopkovač oddělí od bobulí stopky a již částečně vymačkané víno sléváme do lisu. Stroj víno posílá mezi dva „čistící válce“ a hrubší část (stopky) vyhazuje stranou.

[nggallery id=4]

Lis

V našem případě používáme hydrolis. V jednoduchosti jde o válec, jehož středem je měch. Okolo něj je prostor na víno a na kraji je nerez válec fungující jako síto (do válce se ještě vkládá jemnější plastovo-textilní síto). Nejprve pouze naložíme rozmačkané bobule z odšťopkovače do lisu a necháme přes lis protéct vinný mošt z bobulí. Poté rozmačkané bobule ručně namačkáme do lisu co nejvíce to jde – tím přes lis do připravené nádopy odtéká další množství moštu. Poté na lis umístíme vrchní plášť a pustíme jej (zde je fotodokumentace chabá, až je mi to blbé ;). Měch plnící se vodou (až do tlaku 3 atmosfér) se uprostřed lisu nafukuje a bokem přes dvojité síto uvolňuje další mošt, který stéká po stranách do dolního žlábku a do nádoby. Překvapivě se takhle dá vylisovat ze zdánlivě pouhých šlupek dost moštu. Lis beží cca půl hodiny a poté končíme a z lisu odebereme teď už opravdu jen „suché“ šlupky. Procedura plnění lisu se opakuje dokud jsou bobule z odšťopkovače.

[nggallery id=5]

Slévání moštu

Máme vinný mošt, mooc sladká věc. Po ochutnávce sléváme do sklepa (v našem případě důmyslným systémem pomocí hadice tažené z horního patra od vinice až dolů do sklepení). Při slévání ještě pro jistotu používáme cedník. Z těch 3 řad vinice po cca 60 metrech se nám urodilo letos cca 140 litrů moštu.

[nggallery id=6]

Přidávání přísad

Do vína přidáváme něco přísad. Zaprvé jsou kvasinky (rozmíchané s vinným moštem) – množství na počet litrů moštu teď netuším. Kvašení dále podporujeme tzv. bentonitem, opět míchaným s moštem, opět pro podporu kvašení. Množství si teď zase nevybavím. Kvašení se dá také podporovat přidáním burčáku – našem případě přidáním cca 2 litrů na 140 litrů moštu. Dále se někdy přidává i síra – pomáhá to rychlejšímu poklesu kalu v moštu. Síry se ale nesmí dát moc, na druhou stranu totiž zpomaluje proces kvašení.

Cukernatost

Mošt musí být dostatečně sladký, jinak nebude víno dobré. Pomocí příručního přístroje měříme cukernatost. Přístroj měří množství cukru (v kg) na 100 litrů moštu. Dobrá cukernatost je okolo cca 20, pokud se povede k 25, už se může polemizovat s označeními „pozdní sběr“ a „výběr z hroznů“. Slámové nebo ledové víno mívá cukernatost ještě větší. Pokud je cukernatost moštu malá, je třeba jej dosladit cukrem. To je bohužel někdy běžná věc. Minimální cukernatost by měla být okolo 15 stupňů.

Pokud je cukernatost moštu velká, „hrozí“ větší obsah alkoholu ve víně, někdo prý tomuto zabraňuje – dělá se to přidáváním síry do sudu, k utlumení kvašení, viz zmínka výše. Osobně se mi to moc nezdá, když se víno povede, tak se vším všudy no ne? :)

Přelití

Na dně sudu se usazuje kal (rychlejšímu poklesu kalu se pomáhá sírou, viz výše) – někdy se tedy druhý den nebo krátce po vinobraní ještě jednou přelije obsah moštu a odstraní se kal.

Kvašení a čekání

To je vše, teď už začíná dole ve sklepě probíhat proces kvašení a za pár měsíců to bude hotovo. Ještě pár obecných fotek z vinobraní:

[nggallery id=7]

Závěrem dík nejmenovaným členům rodiny za příležitost se takhle vzdělat ;). Více fotos zde.